• Pupulandia-Madesign-New-Berber-155×240
  • Pupulandia-Madesign-New-Berber-155×240-4
  • Pupulandia-Madesign-New-Berber-155×240-3
  • Pupulandia-Madesign-New-Berber-155×240-2
  • Pupulandia-Madesign-New-Berber-155×240-5

MADesign ”Mindful” 155x240cm

1 302,00 

Varasto loppu

Berber woman making carpet

MADesignin uudet Berber-matot on käsinsolmittu pieteetillä ja rakkaudella laadukkaasta villasta kestävästi, luontoa kunnioittaen. Berber-matot ovat säilyttäneet omaperäisyytensä Marokossa Atlas-vuoriston alueilla, jokainen paimentolaismatto on uniikki taideteos -kahta samanlaista ei ole.
Uudet mattomme kudotaan Keski-Atlaksen alueella, mistä mm. Beni Ouarainit, Beni M’Guildit ja Guerrouanet ovat peräisin. Matot ovat siis paksuja, tiukkaan solmittuja ja villan laatu vertaansa vailla, kuten vintageyksilöissäkin.

Berber woman making rug

Solmimalla mattoja naiset paitsi työllistävät itsenä myös ylläpitävät kutomisen pitkiä perinteitä ja arvokasta berberkulttuuria. Käsityön taitaminen ja oppi kulkevat heimoissa ja perheissä äideiltä tyttärille ja perinteisen maton solmimisen taito juontaa juurensa kaukaa. Yhden maton solmiminen kestää keskimäärin 2-5kk riippuen maton koosta ja tekijämäärästä (isompaa mattoa voi olla tekemessä useampi henkilö kerrallaan). Vanhoissa matoissa leveys rajoittuu tyypillisesti 2 metriin, sillä perinteiset nomadien kangaspuut ovat kompaktin kokoisia nomadien liikkuvan elämätavan vuoksi. Nykyisin löytyy leveämpiäkin pystykangaspuita ja näin ollen myös leveämpien mattojen valmistaminen on mahdollista.

Road in Middle Atlas

Yhteistyö alkoi kutojanaisten kanssa vuonna 2013. Kiertelimme pakettiautollamme Keski-Atlaksen alueella pikkukylissä etsien mattoja kutovia berbernaisia ja työ tuotti tulosta. Osa naisista työskentelee kotoa käsin ja osa taas kylän yhteisissä tiloissa, mistä löytyy useammat pystykangaspuut. Berbernaisille kutominen on yhtäaikaa harrastus, työ sekä elämäntapa. Vuoristossa on vähänlaisesti työtä tarjolla ja näin ollen mattojen solmiminen on merkittävä tulonlähde. Naiset myös määrittelevät itse työnsä hinnan.

Sheeps in Middle Atlas

Lampaat laiduntavat perinteiseen tapaan vapaana paimenen valvovien silmien alla, eikä niille tehdä mulesing-käsittelyä, joten lampaat saavat elää tavallista ei-teollista elämää niille ominaisessa ympäristössä. Pitkähäntäisen lampaan villa on käsittelemätöntä ja kemikaalitonta, värikkäät matot on luonnonväreillä värjätty. Mitä korkeammalla lammas laiduntaa sitä laadukkaampaa villa on. Vuoristossa elävien pitkähäntäisten lampaiden villaa onkin verrattu cashmir-vuohen villaan, sillä se on ominaisuuksiltaan vastaava; erittäin lämmin, ilmava, eteerinen, pehmeä ja hohtava.

Making moroccan berber rug

Mattoja on mahdollista tilata myös mittatilauksena. Mittatilaus mattojen hinta on 350€/m2, sisältäen toimituksen Suomeen. Ota yhteyttä shop(at)madesign.fi