Berber Heimot – Beni Ouarain, Azilal, Beni M’Guild..

BERBER HEIMOT

Beni Ouarain heimon matot (aidot & vanhat yksilöt) ovat nykyisin haastavia löytää. Jokainen löytämämme Beni Ouarain on erityinen. Beni Ouarainit ovat tyypillisesti suuria, pitkänukkaisia ja tiheään solmittuja. Kuviot ovat yksinkertaisia, usein timanttikuvioita, mustana, harmaana tai ruskeana luonnonvaalealla pohjalla, joissakin tapauksissa maltillisesti väreillä tehostettuna. Beni Ouarainilla on myös oma tunnistettava solmintatyylinsä (berbersolmu), jossa nukkalanka kiertää loimilangat kahdesti -tämä vaatii taitoa ja vie aikaa. Berbersolmua käytetään pääasiassa Keski-Atlaksen alueella, mistä se on alkujaan peräisinkin. Berbersolmu on erityinen ja ainutlaatuinen tekstiilialalla, se osoittaa alkuperäiskansojen paikallisen keksinnön. Beni Ouaraineissa on lähes poikkeuksetta uskomattoman laadukas ja paksu villa, ja kierrettä on villassa todella runsaasti.

Beni Ouarain lienee tunnetuin marokkolaisista matoista, ja ikävä kyllä nimeä Beni Ouarain (tai Beni Ourain, Quarain) käytetään nykyään lähes kaikista matoista, joissa on timantti kuvio, vaikka niillä ei olisi mitään tekemistä aidon Beni Ouarainin kanssa. Beni Ouaraineista on saatavilla runsaasti huonolaatuisia kopioita, eikä niitä ole vaikea erottaa aidosta. Villan laadun erot näkee jo usean metrin päästä ja tuntee koskettamalla. Lähempi tarkastelu maton alapuolelle solmuihin ja kudontaan paljastaa tekotavan. Sana ”Beni” tarkoittaa heimoa ja jälkimmäinen on heimon kutsumanimi.


Azilal heimon matot ovat tyypillisesti vaaleapohjaisia, mutta kuvioiltaan monimuotoisi, epäsymmetrisiä ja abstrakteja. Värien käyttö voi vaihdella mustavalkoisista aina neonvärisiin kuvioihin, Azilalit ovat todellisia taidemattoja. Kudontatyyliltään Azilal matoissa on väljempi solmutiheys kuin esimerkiksi Ouarainessa ja usein ne ovat nukaltaan lyhyempiä. Tämä aikaansaa Azilalille tyypillisen ulkonäön, eli pohjan kudonta pilkistää solmujen välistä. Solminnassa käytetään pääosin symmetristä solmua. Azilalit tulevat High Atlaksen alueelta.


Beni M’Guild heimon matot ovat tunnettuja korkeasta laadusta sekä intensiivisten värien käytöstään. Yksityiskohdat usein sekoittuvat taustaväriin, jolloin ne näkyvät eri kulmista tarkasteltuna eri tavalla. Se tekee Beni M’Guild matoista moniuloitteisia. On myös yksivärisiä Beni M’Guild mattoja, joissa kuvio on vain kudonnassa, näin ollen se näkyy lähinnä vain maton alapuolelta. M’Guild matoissa on myös erittäin tunnistettava eläväinen symboliikka, joka toistuu useissa heimon matoissa. M’Guild matoissa värit ovat syviä ja hohtavia mm. violetti, indigo, laventeli, pinkki, hiekka, vihreä ja syvä punainen sekä oranssi. Tyypillisesti tiheään solmitut berber- sekä symmetriset solmut ja nukka on pitkä. M’Guildit tulevat Keski-Atlaksen alueelta.


Boucherouite matoissa berber-naisten luovuus pääsee valloilleen. Rohkea itseilmaisu ryijymäisen maton muodossa tekee näistä matoista erityisiä. Kestävissä Boucherouite matoissa yhdistyy design ja ekologisuus, sillä kierrätystekstiilit ja ylijäämä villa saavat uuden elämän särmikkään maton muodossa. Leikkisät värit ja villit kuviot ovat ilo niin aikuisten kuin lastenkin silmille. Boucherouite-mattoja on kudottu paljon Saharan seuduilla ja kuivemilla alueilla, missä villan saanti on haastavampaa. Nykyisin nuoret mattoja kutovat naiset suosivat kierrätystekstiilien käyttöä, sillä se on paitsi edullisempaa, myös helpommin työstettävää. Boucherouite-matoilla saat helposti raikastettua sekä personoitua sisustuksen omannäköiseksi. Boucherouitet sopivat monenlaisiin tiloihin -aina lastenhuoneesta olohuoneeseen- luomaan kontrasteja ja toimimaan piristävänä katseenkiinnittäjänä. Boucherouitet toimivat paitsi mattoina myös ryijyn tapaan taideteoksena seinällä tai vaikkapa koristamassa sohvaa tai tuolia.

Bouherouitet ovat usein sijoitettuna berbertalojen reunustalla olevalle korokkeelle toimittamaan penkin virkaa. Pitkänmalliset matot toimivat täydellisesti käytävämattoina ja saavatkin usein ontoksi ja tyhjäksi jäävään käytävätilaan eloa ja syvyyttä.


Tuareg heimon hasira matot ovat tunnistettavia, sillä niissä ei ole käytetty villaa, vaan ne on valmistettu nahasta ja luonnonmateriaaleista kuten olki, palmu ja ruoko. Matot tulevat Saharasta ja niitä on tyypillisesti käytetty lattian päällisenä teltassa.


Boujaad heimon matot ovat erittäin värikkäitä ja runsaasti kuvioituja mattoja, joissa tietty symboliikka toistuu kuten kahdeksankärkinen korkean mallinen Salomonin tähti. Lisäksi Boujaad-matoissa esiintyy tyypillisesti esimerkiksi sydämiä, erilaisia eläimiä sekä kukkia. Väljä solmutiheys, kuten Azilaleissa. Symmetriset solmut. Alkuperä on Marrakechin ympäristössä olevilla tasangoilla.


Beni M’rirt matot ovat pääasiassa vaaleapohjaisia, tummalla yksinkertaisella kuvioinnilla tai vivahteikkaan yksivärisiä, mutta poikkeuksiakin on. Solminta on tyypillisesti symmetrisillä solmuilla. Beni M’rirtin kuviointi on melko hillittyä ja symmetristä ja tummat värit on usein kasviväreillä värjätty. Solmutiheys on melko tiheä.


Marmoucha matot tulevat Keski-Atlaksen alueelta. Iso osa on mustavalkoisia, joissa voi olla punaista ja oranssia tehosteena. Paljon käytetty ns. tuplatimantti kuvio, jossa on kaksi timanttia sisäkkäin ja joiden välissä voi olla värikkäät yksityiskohdat. Marmouchat ovat tyypillisesti solmittu symmetrisin solmuin, mutta myös berbersolmua löytyy aika ajoin.


Khemisset matot ovat ”flat woven” eli kelim-mattoja, yleensä punaisen tai sinisen sävyisiä monimuotoisilla erivärisillä kuvioinneilla. Loimilanka on tyypillisesti punainen.


Talsint heimo käyttää matoissaan paljon värejä, niin pohjassa kuin kuvioinnissakin, mutta kuvioinneissa on tyypillisesti käytetty tummaa/mustaa väriä tehosteena.


Ait tamassine heimon matoille on tyypillistä selkeät yksityiskohtaiset ja symmetriset kuvioinnit. Yleensä kirkkaita sävyjä pohjassa, kuten terrakottaa, oranssia ja sahraminkeltaista, kontrastina tummat yksityiskohdat. Maton aloitus ja päättelyt on usein tehty pitkälti kutomalla. Alkuperä on High Atlaksen alue.


Ait Tidil heimon mattojen tumma pohja voi olla ruskea tai jopa musta, tyypillisesti tehostettuna oranssilla ja keltaisella. Suurin osa on kelimejä.


Guerrouane heimon matot ovat niin ikään tiheämpään berbersolmuilla solmittuja yksityiskohtaisin kuvioin. Guerrouane matot ovat tyypillisesti myös pitkänukkaisia muhkeita taidemattoja. Solmittu kuvio erottuu tarkasti myös maton pohjapuolelta. Pohjavärit ovat usein punasävytteisiä ja kuviot monimuotoisia.


Welcome to meet your new favorite rug!