Marokkolaisen maton osto-opas

Marokkolaisen maton osto-opas tarjoaa vinkkejä ja tietoa täydellisen maton hankintaan.

Mattojen arvostus nousee globaalisti koko ajan. Se kertoo omistajastaan ja arvoista enemmän kuin aiemmin, ja on yksi tärkeimmistä elementeistä sisustuksessa.

Täydellisen maton hankinta ei siis ole ihan yksiselitteinen asia. 

Ensimmäisenä täytyy miettiä käyttötarkoitus. Maton täytyy olla tilaan sopivan kokoinen. Matto ei saa olla liian pieni, sillä silloin tila ei tule edukseen. Valitse siis mieluummin reilumman kokoinen matto, joka kokoaa huonekalut kauniisti yhteen. 

Oikeanlainen ja -kokoinen matto luo täydellisen pohjan sisustukselle ja  tuo tilaan toivottua eloa, syvyyttä ja kontrasteja, luoden näin sielukkaampia, harmonisempia sekä omannäköisiä tiloja, joissa on hyvä elää ja työskennellä. Tasapainoisesti sisustetussa tilassa on myös helppo hengittää, rauhoittua ja olla läsnä. 

Maton tekotapa sekä materiaali vaikuttavat ulkonäön lisäksi kestävyyteen ja siihen miten matto ikääntyy; Kuluuko se nopeasti käytössä nuhruiseksi, irtoaako siitä nukkaa vai ikääntyykö se kauniisti? Onko se helppo pitää puhtaana ja huoltaa? Kestääkö se käytössä sukupolvelta toiselle?

Kun valitset huolella ja ammattitaidolla valmistetun maton laadukkaista ja oikeaoppisesti käsitellyistä materiaaleista, saat maton, joka on helppo huoltaa, joka kestää ja pysyy kauniina vuodesta toiseen. Laadukkaaseen mattoon sijoittaminen on myös ekoteko sekä eettinen valinta.

Kuinka sitten tunnistaa laadukas matto?

Suosi luonnonmateriaaleja, mieluiten kemikaalittomia, sillä ne eivät rasita luontoa ja ovat käytössä parempia. Esimerkkinä käsitttelemätön villa, jonka luonnostaan sisältämä rasva pitää pinnan hyväkuntoisena ja likaa hylkivänä. Siksi villa onkin monien suosima materiaali mattoa valittaessa. Myös vintage matot sekä kierrätystekstiiliset vaihtoehdot ovat erittäin varteenotettavia ympäristön kannalta. Lisäksi kierrätystekstiiliset matot ovat huolettomia vesipesun suhteen, joten ne toimivat mainioisti vaikka eteisessä, keittiössä ja lastenhuoneessa.

Hyvälaatuisen ja huonolaatuisen maton erottaa mm. Kudonnan tiiveydestä ja materiaalin laadusta. Lampaanvillan laaduissa on suuria eroja eri alueilla paimentavien lampaiden kesken sekä käytetäänkö ns. kuollutta villaa. Hyvälaatuisen terveen villan tunnistaa helposti hohtavasta ulkonäöstä verrattuna kuolleeseen tai muutoin huonolaatuiseen villaan.  Käsinsolmituissa matoissa huonosti kehrätyssä villassa ei ole kierrettä ja näin ollen siitä irtoaa villaa reippaasti käytössä, se kuluu nopeasti, eikä ole laadukkaan näköinen tai tuntuinen. Kudonta on myös niin löysää, että pahimmillaan voi mennä sormi läpi, samoin solmut saattavat käytössä jopa irtoilla. Myös maton painosta voi päätellä asioita, sillä laadukkaaseen mattoon kuluu huomattavasti enemmän materiaalia, kun kierteet tehdään huolella ja kudonta on tiukkaa.  Maton päällipuolelta pystyy kertomaan laatuun ja ikään liittyviä asioita, mutta maton kääntöpuoli kertoo lopulta totuuden. Käsityönä valmistetun ja konetekoisen ero on helppo tunnistaa kääntöpuolelta, sillä kudonnassa on nähtävillä käsityön jälki. Älä siis maksa konetekoisesta käsinsolmitun hintaa. Lisäksi aito matto säilyttää arvonsa.

Marokkolaiset matot:

Paimentolaismatot valmistetaan käsin, solmu solmulta pystykangaspuissa. Käsityön taitaminen ja oppi kulkevat heimoissa ja perheissä äideiltä tyttärille. Valmistuksessa on monta vaihetta. Villan keritseminen ja sen pesu ja puhdistus, joka on aikaa vievää, koska lampaat paimentavat vapaana niityillä ja puskissa, näin ollen niiden villaan kertyy oksia ja ohdakkeita. Seuraavaksi vuorossa on käsinkarstaus, jossa villankuidut muokataan samansuuntaisiksi, jotta ne voidaan kehrätä langaksi. Tarvittaessa vielä värjätään villalanka luonnoväreillä. Sitten asetellaan kangaspuihin loimilangat, jotka ovat villaa tai puuvillaa. Lopulta voidaan aloittaa maton kutominen ja solmiminen. Solmutyylejä käytetään kahta erilaista, symmetrisiä- ja Berber-solmuja sekä niiden yhdistelmiä. Solmurivien välissä on aina kudontaa, joka valmistusvaiheessa hakataan tiiviiksi siihen tarkoitetulla työkalulla, haralla.

Berber-mattojen solmutiheys ei ole yhtä tiheä kuin esimerkiksi itämaisissa matoissa. Tämä on tyypillistä paimentolaismatoille, koska niitä on täytynyt pystyä helposti kuljettamaan pitkiäkin matkoja paikasta toiseen, ja näin ne myös muuntuvat useisiin eri käyttötarkoituksiin . Berber-maton tehtävänä on ollut toimia esimerksiksi lämmikkeenä viitan tai takin tapaan, kauniina elementtinä seinällä tai lattialla, yksillölisenä tai kokoperheen nukkumapaikkana sekä istuinalusena tai vaan yleispätevänä huonekaluna. 

Kaikissa Berbermatoissa käytetään vuoristossa elävän pitkähäntäisen lampaan korkealaatuista villaa. Mitä korkeammalla  lammas laiduntaa sitä laadukkaampaa villa on. Vuoristossa elävien pitkähäntäisten lampaiden villaa onkin verrattu cashmir-vuohen villaan, sillä se on ominaisuuksiltaan vastaava; erittäin lämmin, ilmava, eteerinen, pehmeä ja hohtava. Lampaanvilla on materiaalina myös hengittävä, kestävä, likaa sekä hajuja hylkivä, siksi myös sen puhtaana pito on vaivatonta.

Lampaat laiduntavat vapaana luonnossa perinteiseen tapaan paimenen ohjauksessa, eikä niille ole tehty julmaa ”mulesing”-käsittelyä.

Länsimaisiin koteihin aidot Berber-matot tarjoavat tarinoita, kerroksellisuutta ja ainutlaatuista tunnelmaa, eivätkä taatusti mene muodista. Jokainen paimentolaismatto on uniikki taideteos -kahta samanlaista ei ole. Taidolla tehdyt matot ovat kestävä ja eettinen valinta.

Toivottavasti laatimamme marokkolaisen maton osto-opas auttaa sinua täydellisen maton valinnassa.

Klikkaamalla tästä pääset tutustumaan valikoimassamme oleviin mattoihin.