FAQ – Vintage Berber-matto

USEIN KYSYTTYÄ

VINTAGE BERBER-MATTO

Aito vintage Berber-matto on tehty pieteetillä ja rakkaudella laadukkaista materiaaleista kestävästi, luontoa kunnioittaen. Ne tuovat tilaan särmää ja luovat täydellisen pohjan sisustukselle. Berber-paimentolaismatot on tehty kestämään aikaa ja kulutusta.

Meille on muodostunut vuosien varrella tiettyjä vakipaikkoja, missä käymme hankintareissuillamme. Lisäksi teemme ihan random-etsintää kyselemällä sieltä täältä matkamme varrelta. Ihan ensimmäisellä Berber-mattojen etsintä kerralla 2013 löysimme tällä keinolla vain kolme mattoa, ja koska menekkiä on, olemme onneksi löytäneet myös muita kanavia. Vuoristokylissä ja kaupungeissa järjestettävät mattohuutokaupat ovat yksi oiva keino löytää enemmän mattoja yhdellä kertaa. Naiset tulevat kyliin myymään tekemiään mattoja, joukossa on uusia ja vanhoja. Kaikenlaiset markkinat ja tapahtumat keräävät paljon väkeä ja tunnelma on omaa luokkaansa, kun paikalliset toimittavat keskenään erinäisiä asioita, käyvät kauppaa ja vaihtavat kuulumisia. Aasit laitetaan parkkiin ja lähdetään kaupantekoon. Hienoja hetkiä on myös ne, kun syrjäseudulla törmätään tien varrella kasvotatuoituihin nomadeihin (heillä on usein omat reittinsä ja tiensä mitä käyttävät autoteiden sijaan) ja onnistut pääsemään selville, että on aito vintage Berber-matto, jonka he haluaisivat myydä. Nomadi-naiset voivat usein olla hieman epäluuloisia ulkomaalaisia kohtaan, mutta onneksi usein molemminpuolinen luottamus kuitenkin saavutetaan ja seuraavaksi automme maastokykyisyys joutuukin koetukselle, kun lähdetään hakemaan mattoa asuinpaikasta, mihin ei varsinaisesti mene tietä.

Vanhat elämää nähneet Berber-matot vaativat usein kunnostusta, joten pesetämme ja korjautamme matot, joka osaltaan työllistää paikallisia vuoristossa. Osa pestään kirkkaissa vuoristojoissa ja osa pestään talojen pihamaalle rakennetulla alustalla kaivosta haetulla vedellä, pesuaineena käytetään yleisesti mm. soodaa, joka on paitsi luonnonmukainen myöskin puhdistaa ja desinfioi. Kaikki vintage-matot ovat tarkoin läpikäytyjä, ehjiä ja puhtaita. Tilatun berbermaton saapuessa perille saattaa siinä näkyä taitoskohta keskellä, sillä matot ovat kuljetuksessa pakattuina ja taitettuina, taitos kuitenkin häviää ja oikenee hyvin pian käytössä.

Jos haluaa satsata mattoon, niin silloin kannattaa pitää huolta, että saa rahalleen vastinetta, eli ehjän, puhtaan ja laadukkaan autenttisen maton suoraan niiden syntysijoilta.

Mutta miksi kannattaa satsata mattoon? Monille se on paitsi käytännön kannalta hyvä kysymys myöskin esteettisesti ja eettisesti tärkeä valinta. Berber-mattojen yksi lukuisista  hyvistä puolista on, että niitä löytyy laaja valikoima erilaisia, eri heimojen naisten toimesta valmistamia, näin löytyy jokaiselle jotakin, eikä ole kahta samanlaista. Vuosienkin jälkeen näiden mattojen viehätysvoima vie täysin mennessään ja jokainen matto on omalla tavallaan upea taideteos. Vintage Berber-matto on laadukas, ajaton ja tehty kestämään.

Marokkolaisten mattojen suosion vuoksi mattokauppa on vuosien varrella muuttunut yhä villimmäksi. Uusia mattoja myydään Marokossa paljon ja iso osa tehdään pelkästään vientiin, jolloin ne ovat nopeasti ja tehokkaasti (halvalla) tuotettuja, silloin laatu kärsii ja käytössä matot luovuttavat paljon villaa eivätkä ole ominaisuuksiltaan niin hyviä. Isojen turistikaupunkien kauppiaat voivat myydä jopa Aasiassa koneellisesti valmistettuja mattoja aitoina ”Beni Ouaraineina”. Joten jos etsinnässä on aito ja pitkäikäinen matto, on mattokaupoilla syytä tarkkaavaisuuteen.

Maton päällipuolelta pystyy kertomaan villan laatuun, heimoon ja ikään liittyviä asioita, mutta maton kääntöpuoli kertoo lopulta totuuden. Käsityönä valmistetun ja konetekoisen ero on helppo tunnistaa kääntöpuolelta, sillä aidon kudonnassa on nähtävillä käsityön jälki, kun taas kone tekee tasapaksua jälkeä. Hyvälaatuisen ja huonolaatuisen maton erottaa mm. Kudonnan tiiveydestä ja villan laadusta. Huonosti kehrätyssä villassa ei ole kierrettä ja näin ollen siitä irtoaa villaa reippaasti käytössä, se kuluu nopeasti, eikä ole laadukkaan näköinen tai tuntuinen. Kudonta on myös niin löysää, että pahimmillaan voi mennä sormi läpi. Myös Berber-maton painosta voi päätellä asioita, sillä laadukkaaseen aitoon mattoon kuluu huomattavasti enemmän materiaalia, kun kierteet tehdään huolella ja kudonta on tiukkaa.

Mattojen ikää arvioidessa kiinnitetään huomiota mm. valmistustekniikkaan, pohjan solmujen kovettumiseen/tiivistymiseen ajan myötä sekä koko pohjan siloittumiseen ja yleiseen kuntoon ja kulumaan. Joihinkin mattoihin on kudottu vuosiluku. Ilmoittamamme iät ovat arvioita.  Berber-mattojemme nukkaaminen on minimaalista, koska laadukas vintage matto on käytössä jo luovuttanut mahdollisen irtovillansa, ja koska villa on oikeaoppisesti käsin kehrättyä.  Mattojen tekotapa, design, tyypillisesti käytetyt värit ja symboliikka usein paljastavat valmistajaheimon. Jokaisella heimolla, suvulla, jopa perheellä voi olla oma tyylinsä valmistaa mattoja. Taitavimpien kutojien designeista otetaan vaikutteita ja mallia omaa Berber-mattoa tehtäessä.

Tutustu valikoimaamme!