Tarina

 

TARINA KAIKEN TAKANA

 

MADesign on Suomalainen brändi, jonka perustajille Anniinalle ja Antille ovi yrittäjyyteen aukesi elämäntavan kautta; rakkaus matkustamiseen, aarteiden etsimiseen, uuden luomiseen ja käsillä tekemiseen antoi aihetta unelmoida ja eräänä päivänä unelmasta tuli totta. MADesignin pääpaino on kestävissä, autenttisissa ja ainutlaatuisissa sisustusesineissä, etenkin tekstiileissä ja aidoissa Berberimatoissa.
Madesign on the road, roadtrip Morocco

Tarina brändin takana sai alkunsa matkustelusta, pääasiassa moottoripyörillä tai vanhalla pakulla, etsien matkan varrelta vintage-aarteita, taide-esineitä sekä käsitöitä. Asuimme muutaman vuoden Espanjassa ja sieltä käsin teimme useita matkoja Marokkoon. Huomasimme jo ensimmäisellä visiitillämme vuonna 2010 kuinka nautimme kaupanteosta Berberien, Arabien ja Juutalaisten asuttamilla alueilla, sikäläisen kulttuurin sääntöjen mukaan. Emme silloin reissulle lähtiessämme osanneet vielä arvata mitä odottaa. Ajoimme Espanjasta Marokon puolelle ja pitkällisen prosessin jälkeen pääsimme tullista jatkamaan matkaa.

Ostimme kartan pienestä kioskista ja lähdimme sen perusteella suunnistamaan kohti Atlasvuoristoa. Matka oli pitkä ja päämäärä tuntematon. Tummassa, ilmastoimattomassa pakettiautossa hiki virtasi kuumassa Marokon kesäsäässä. Silti olimme onnellisempia kuin koskaan, tämä oli seikkailu! Pitkien ja mutkaisten vuoristoteiden päästä teimme mahtavan löydön - aitoja ja autenttisia Berber-mattoja - ja paluuta entiseen ei ollut.

Madesign story behind
Olemme ostaneet tuotteita monista paikoista missä ihmiset syvästi ilahtuvat kuullessaan, että ostamme heidän käsitöitään myytäväksi kauas pohjoiseen Suomeen. Jokainen tekijä MADesignin alla tekee työtään suurella intohimolla ja ilolla, käyttäen luonnonmateriaaleja ja yksinkertaisia työkaluja perinteisin menetelmin. Ideologiamme onkin tukea käsityöläisiä, toimimalla suoraan paikallisten ihmisten kanssa ilman välikäsiä, yhdessä suunnitellen tuotteita tai ostamalla heidän upeita luomuksiaan ja tietysti maksamalla reilun korvauksen heidän taidokkaasta työstään.

Ennen kaikkea haluamme työskennellä niiden arjen unohdettujen sankareiden kanssa, joiden selviytyminen jokapäiväisestä elämästä on usein hankalampaa kuin osaamme kuvitella. Etsimme jatkuvasti uusia tilaisuuksia tarjota työtä käsityöläisille, jotka sitä eniten kaipaavat niin, että voisimme tuoda näitä kauniita kestävin ja eettisin periaattein valmistettuja taide- ja design-esineitä verkkokauppaamme.

Jokaisella käsinvalmistetulla ja vanhalla esineellä on tarina kerrottavanaan, ne tuovat eloa sisustukseen ja tekevät tiloista houkuttelevia sekä mielenkiintoisia luomalla syvyyttä ja kontrasteja. Vintagematot ovat erikoisalaamme, ja olemme oppineet kaiken tietomme käytännössä, kantapään kautta. Meille on kunnia-asia saada jakaa kaikki se informaatio kanssanne niin, että jokainen asiakkaamme voi olla varma mitä on hankkimassa. Etsimme jatkuvasti lisää uusia jännittäviä ihmiskäden tuotoksia ja vintage-esineitä eri kulttuureista.

Haluamme olla osaltamme ylläpitämässä arvokkaita käsityöperinteitä, vanhojen esineiden uusiokäyttöä sekä arvostusta uniikkeja ja aitoja vintage- ja taide-esineitä kohtaan. Se että tuote on valmistettu tekijäänsä kunnioittaen, tai että vanha esine on etsitty aikaa ja vaivaa säästämättä ja voidaan siten käyttää uudelleen ei ole itsestään selvää, mutta juuri se on syy, miksi tätä työtä haluamme tehdä.

 

Tänään on meille ilo ja kunnia saada tehdä yhteistyötä arvostettujen toimijoiden ja ammattilaisten kanssa sekä asiakkaiden kanssa, jotka arvostava korkeaa laatua, kestävyyttä ja persoonallisuutta sisustustuotteissa.

 

Olemme jo vuosia kiertäneet Marokkoa pakettiautolla, mutta saimme vasta myöhemmin idean rakentaa minikodin pakettiauton takaosaan, niin että pystymme helpommin ja mukavammin viettämään reissussa pidempiäkin aikoja. Asuminen ja arki tien päällä on melkoisen tavallista arkea, joskin kun kaikki "turha" on riisuttu, eletään enemmän hetkessä.
Nautimme suunnattomasti paikallisten parissa vietetyistä hetkistä kielimuurista huolimatta. Pelataan lasten kanssa ja ihmetellään elämänmenoa minttuteen äärellä. Lapset ovat avoimen uteliaita ja heidän kanssaan on helppo löytää yhteinen kieli leikin avulla. Lahjoitustuliaiset Euroopasta ovat olleet hyvin mieleisiä, sillä esimerkiksi leluja on harvassa.
Paikallisten vieraanvaraisuus tekee aina vaikutuksen ja siinä onkin jokin yhdistävä tekijä, joka rikkoo kaikki rajat ja kielimuurit, kun kokoonnutaan pienen kylän tai koko perheen voimin syömään taginea tai couscousia valtavan isolta saviastialta itsetehdyllä leivällä. Kaikki ovat samalla viivalla ja
kunnioittavat toisiaan.
Madesign traveling - Indian Ocean

 

Jokaisella visiitillämme Marokossa oppii aina jotain uutta. Nyt kun meillä on ollut mahdollisuus elää ja asua pidempään paikallisten keskuudessa ollaan saatu myöskin uusia kokemuksia. Berberit elävät yksinkertaista ja vaatimatonta elämää vuoristossa ja olemme oppineet heiltä hyvin paljon, päällimmäisenä, että eletään hetkessä, ollaan läsnä, nautitaan ja ollaan kiitollisia, yksinkertaisuudessa piilee onni.
Madesign traveling - Searching for craftsmen in India
Jokaisella meillä on paikkamme tällä maapallolla ja voimme osaltamme valita kuinka kohtelemme itseämme, toisiamme ja luontoa. Tehdään yhdessä parempia valintoja paremman huomisen puolesta.
Love&Respect Anniina & Antti Maukonen
"Kun istuu tuntikausia polttavan kuumassa vanhassa pakettiautossa ja saapuu vihdoin kylään keskellä kauneinta Atlasvuoristoa, ovelle jonka aukosta tulvii villan ja mausteiden sekainen tuoksu -silloin tietää, että on vihdoin löytänyt perille!"
-Anniina aka Treasure hunter, MADesign