Marokkolaisen maton hoito-ohje

MAROKKOLAISEN MATON HOITO-OHJE

MAROKKOLAISEN MATON HOITO-OHJE
Aidot marokkolaiset matot on tehty pieteetillä ja rakkaudella laadukkaista materiaaleista kestävästi, luontoa kunnioittaen. Paimentolaismatot on tehty kestämään aikaa ja kulutusta.

Monille villaisen maton helppohoitoisuus tulee yllätyksenä. Kemikaalittomat marokkolaiset matot on helppo pitää puhtaana, sillä laadukas ja käsittelemätön villa hylkii likaa, nesteitä sekä hajuja kuidussa olevien rasvojen vuoksi.  Villa ei myöskään sähköisty, joten ne eivät ime itseensä pölyä, vaan ilmassa leijuva pöly jää niiden pinnalle. Huolella tehdystä matosta ei myöskään irtoa häiritsevästi villaa, kun lanka on oikeaoppisesti käsin kehrätty ja vintage matto on jo käytössä luovuttanut sen mahdollisen irtovillan. Marokkolaiset matot sopivat hyvin myös lapsi- ja lemmikkiperheisiin juuri niiden voittamattomien ominaisuuksien takia.

Marokkolainen matto raikastuu hetkessä tuulettamalla ja imuroimalla ilman harjaksia. On syytä kuitenkin ottaa huomioon, että voimakas imuroiminen kuluttaa aitoja mattoja.  Hyvä vaihtoehto marokkolaisen maton imuroinnille on kääntää se nukkapuoli alaspäin muutamaksi tunniksi, pöly ja irtoroskat laskeutuvat tällöin lattialle ja lattia on helppo imuroida tämän jälkeen. Maton tahriintuessa kannattaa tahra heti tuoreeltaan imeyttää talouspaperiin. Jo kuivuneet yksittäiset tahrat saa puhdistettua kotona Marseille-saippualla. Marseille-saippua sisältää rasvaa, joten se ei poista villamaton ominaista rasvaa eli lanoliinia. Lanoliinia on luontaisesti villassa ja se ylläpitää villan hyviä ominaisuuksia sekä antaa villalle sen terveen ulkonäön ja silkkisen hohdon.

Talviaikaan hyvä tapa raikastaa matto on pakkaslumella pesu. Lumipesu puhdistaa aidon maton tehokkaasti ilman vettä. Nosta aito matto ensin hetkeksi ulos kylmenemään, ja nosta se lumihankeen vasta, kun se on jäähtynyt. Näin vältetään maton tarpeeton kastuminen lumen tarttuessa huoneenlämpöiseen mattoon. Heitä lunta maton päälle, voit lisäksi pyöritellä mattoa hangessa ja hangata lunta hellävaroen villakuitujen sekaan. Lopuksi ravistele ja pyyhi kaikki lumi mahdollisimman huolellisesti pois, jotta matto ei kastu sisällä. Lue lisää lumipesusta! Marokkolaisen maton langoissa käytetyt kasviperäiset väriaineet voivat olla herkkiä vesipesulle, jos matto selvästi kaipaa vesipesua suosittelemme ensisijaisesti pesuloita, jotka ovat erikoistuneet paimentolaismattoihin.

Kierrätystekstiileistä valmistetut Boucherouite-matot voi pestä myös kotioloissa räsymattojen tapaan. Mikäli Boucherouitessa on käytetty villaa, vaatii sen pesu erityistä tarkkaavaisuutta tai ammattilaisen puoleen kääntymistä.

Marokkolaisen maton hoito-ohjeen tarkoitus on edesauttaa kestävää kehitystä tarjoten tietoa aitojen mattojen pitkäikäisyydestä sekä kuinka pitää siitä huolta niin, että se palvelee ajattoman kauniina käyttöesineenä sukupolvelta toiselle. Aito matto on investointi, mutta se on huonekalu, jota voi kutsua elämänkumppaniksi. Tarjoamme myös mattojen huolto- ja puhdistuspalvelua asiakkaillemme.

Mikäli sinulla herää kysyttävää marokkolaisen maton hoito-ohjeesta tai sinulla on tarvetta maton puhdistukselle tai huollolle ota meihin yhteyttä!