Marokkolaisen maton valmistus

VALMISTUS & MATERIAALI

MAROKKOLAISEN MATON VALMISTUS

Käsityön taitaminen ja oppi kulkevat heimoissa ja perheissä äideiltä tyttärille. Marokkolaisen maton valmistuksessa on monta vaihetta.

Valmistus alkaa villan keritsemisestä, pesusta ja puhdistuksesta. Tämä on aikaa vievä prosessi, sillä lampaat laiduntavat vapaana niityillä ja puskissa ja niiden villaan kertyy oksia ja ohdakkeita.

Seuraavaksi vuorossa on villan käsin karstaus, jossa villakuidut muokataan samansuuntaisiksi, jotta ne sitten voidaan kehrätä langaksi. Tarvittaessa vielä värjätään villalanka luonnonväreillä.

Boucherouite-matoissa käytetään kierrätystekstiilejä sekä -villaa. Pestyistä tekstiileistä leikataan suikaleita eli matonkudetta, joista kierrätystekstiilimatot valmistetaan.

Lopuksi asetellaan kangaspuihin loimilangat, jotka ovat villaa tai puuvillaa ja näin voidaan aloittaa maton kutominen ja solmiminen. Marokkolaisten mattojen valmistuksessa solmuja käytetään kahta erilaista, symmetrisiä- ja Berbersolmuja sekä niiden yhdistelmiä.

Solmurivien välissä on aina kudontaa, joka valmistusvaiheessa hakataan tiiviiksi siihen tarkoitetulla työkalulla, haralla. Paimentolaismattojen solmutiheys ei ole yhtä tiheä kuin esimerkiksi itämaisissa matoissa. Tämä on tyypillistä paimentolaismatoille, koska niitä on täytynyt pystyä helposti kuljettamaan pitkiäkin matkoja paikasta toiseen, ja näin ne myös muuntuvat useisiin eri käyttötarkoituksiin. Marokkolaisen maton valmistus kestää koosta, tekotavasta, tekijöiden määrästä ja kuviosta riippuen 2 – 12 kk. Naiset uskovat, että jos matto jää liian pitkäksi aikaa seisomaan kangaspuihin, se tuo huonoa onnea. Vanhoissa marokkolaisissa matoissa on tyypillisesti hapsut vain toisessa päässä, siinä päässä johon matto päätellään.

Marokkolaisissa matoissa käytetään vuoristossa elävän pitkähäntäisen lampaan korkealaatuista villaa. Mitä korkeammalla lammas laiduntaa sitä laadukkaampaa villa on. Vuoristossa elävien pitkähäntäisten lampaiden villaa onkin verrattu cashmir-vuohen villaan, sillä se on ominaisuuksiltaan vastaava; erittäin lämmin, ilmava, eteerinen, pehmeä ja hohtava.

Marokkolaisten mattojen valmistuksessa käytetty luonnonvaalea villa on aina valkaisematon, tämän lisäksi joitakin mattoja aurinko on kellastuttanut enemmän kuin toisia, jos ne ovat olleet paljon ulkona auringon paisteessa. Myöskin sävyerot vaihtelevat lampaittain, joten luonnonvaaleiden mattojen sävyt vaihtelevat.

Käsittelemätön lampaanvilla on materiaalina myös hengittävä, kestävä, likaa sekä hajuja hylkivä, siksi myös sen puhtaana pito on vaivatonta. Lampaat laiduntavat vapaana luonnossa perinteiseen tapaan paimenen ohjauksessa, eikä niille ole tehty julmaa ”mulesing”-käsittelyä.

Lue seuraavaksi marokkolaisten mattojen historiasta täältä!