Ale!

Boujaad 180x275cm

1 735,00  1 041,00 

Tuotetiedot:

Valmistaja heimo: Boujaad

Design & väritys: Vaalean puuterisen pinkki pohja, sinisin, pinkein, punaisin, mustin ja ruskein kuvioin.

Arvioitu ikä: 30 vuotta

Loimi: Z-twist, villa

Kudonta: Z-twist, villa, tiheys: 3 loimilankaa/1cm

Solmujen tyyppi: Symmetrinen solmu

B E R B E R I M A T O T

Berberimatot eli marokkolaiset paimentolaismatot ovat eri berberiheimojen naisten toimesta valmistettuja ensiluokkaisia taidemattoja
Mattomme ovat huolella yksitellen kuratoituja, aitoja paimentolaismattoja suoraan niiden synnyinsijoilta Marokon Atlasvuoristosta.
Tarkastamme jokaisen maton laadun sekä aitouden ennen valikoimaamme lisäämistä.
Heimojen naiset valmistavat mattoja omiin käyttötarkoituksiinsa, joita on alunperin ollut toimia mm. kauniina lämmikkeenä seinällä (ryijy), lattialla ja makuualustana. Matot ovat osa naisten itseilmaisua.
Länsimaalaisiin koteihin aidot berberimatot tarjoavat tarinoita, kerroksellisuutta ja ainutlaatuista tunnelmaa, eivätkä taatusti mene muodista.
Jokainen paimentolaismatto on uniikki taideteos -kahta samanlaista ei ole.
Taidolla tehdyt matot kestävät aikaa ja kulutusta

V A L M I S T U S J A M A T E R I A A L I

Kaikissa Berberimatoissamme käytetään vuoristossa elävän pitkähäntäisen lampaan korkealaatuista villaa. Lampaat laiduntavat vapaana luonnossa perinteiseen tapaan paimenen ohjauksessa, eikä niille ole tehty julmaa ”mulesing”-käsittelyä.
Villa on materiaalina hengittävä, kestävä, likaa sekä hajuja hylkivä ja sen puhtaana pito on vaivatonta.
Paimentolaismatot valmistetaan käsin, solmu solmulta pystykangaspuissa.
Käsityöaidot kulkevat suvuissa ja heimoissa äidiltä tyttärelle.
Valmistuksessa on monta vaihetta. (Villan keritseminen, pesu/puhdistus, kehräys, tarvittaessa luonnonväreillä värjääminen, kangaspuiden valmistelu ja lopulta maton kudonta/solminta)
Eri heimoilla on erilaiset tyylit valmistaa mattoja, myös solminnat vaihtelevat Aina Berberi solmuista symmetriseen solmuun. Solmurivien välissä on aina kudontaa, joka valmistusvaiheessa hakataan tiiviiksi siihen tarkoitetulla työkalulla.
Yleensä yhden maton valmistus kestää koosta ja kuviosta riippuen 1 – 4 kk. .
Berberimattojen solmutiheys ei ole yhtä tiheä kuin esim. itämaisissa matoissa ja tämä on tyypillistä paimentolaismatoille, koska niitä on täytynyt pystyä helposti kuljettamaan paikasta toiseen, ja näin ne myös muuntuvat useisiin eri käyttötarkoituksiin.

H O I T O & F A Q

Maton säännöllinen tuuletus ja imurointi ovat hyviä hoitokeinoja. Tahrat on paras poistaa tuoreeltaan, esimerkiksi imeyttämällä talouspaperiin. Kuivuneen tahran poisto onnistuu kotioloissa Marseille -saippualla ja kostutetulla pyyhkeellä. Talviaikaan pakkaslumella pesu. Jos matto selvästi kaipaa vesipesua suosittelemme pesuloita, jotka ovat erikoistuneet paimentolasimattoihin.

Maton päällipuolelta pystyy kertomaan villan laatuun, heimoon ja ikään liittyviä asioita, mutta maton kääntöpuoli kertoo lopulta totuuden. Käsityönä valmistetun ja konetekoisen ero on helppo tunnistaa kääntöpuolelta, sillä kudonnassa on nähtävillä käsityön jälki.

Mattojen ikää arvioidessa kiinnitetään huomiota mm. pohjan solmujen kovettumiseen/tiivistymiseen ajanmyötä sekä koko pohjan siloittumiseen. Ilmoittamamme iät ovat aina arvioita.

Mattojemme nukkaaminen on erittäin vähäistä, koska laadukas vintage matto on käytössä jo luovuttanut irtovillansa, ja koska villa on oikeaoppisesti käsin kehrättyä.

Mattojen tekotapa, design, tyypillisesti käytetyt värit ja symboliikka paljastavat valmistajaheimon, mutta tosiasiassa jokaisella suvulla, jopa perheellä on oma tyylinsä valmistaa berberimattoja. Kuitenkin yhdistävänä tekijänä kaikille aidoille berberimatoille on korkea laatu, koska ne on rakkaudella ja hartaasti itselle valmistettu.

Varastossa